Naxos Now

Άμεση λύση στο ακτοπλοικό των Κυκλάδων ζητά βουλευτής του Ποταμιού

Πρώτη καταχώρηση: 9:09 πμ, 19 Ιουνίου 2015

Με επερώτηση που κατέθεσε χθες στην Βουλή ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, ζητά απαντήσεις από τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών και Ναυτιλίας, σχετικά με το τι μέλει γένεσθαι με το θέμα της διακοπής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης  που προέκυψε από την παύση των δρομολογίων των δύο πλοίων Aqua Spirit & Aqua Jewel της ΝΕΛ στις Κυκλάδες:

 

 

ΘΕΜΑ: Άμεση λύση στην ακτοπλοϊκή «ομηρεία» των Κυκλάδων.

 

Κύριε υπουργέ,

 

όπως πολύ καλά γνωρίζετε τα νησιά των Κυκλάδων βρίσκονται από τα μέσα Μαΐου, εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου, χωρίς ενδοκυκλαδικά ακτοπλοϊκά δρομολόγια με αρνητικές συνέπειες σε κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής, ειδικά στις μετακινήσεις ασθενών, νεφροπαθών κ.λπ.

 

Η μετακίνηση από το ένα νησί στο άλλο είναι μια πραγματική Οδύσσεια, για τον κάτοικο της Πάρου για παράδειγμα, ο οποίος θέλει να μετακινηθεί προς τη Σύρο ή προς τα άλλα νησιά, όπως Κύθνο, Σέριφο και η διακοπή της σύνδεσης των δυτικών Κυκλάδων με την πρωτεύουσα Σύρο, αλλά και η διακοπή της σύνδεσης της γραμμής Πάρου, Νάξου, Θήρας με την πρωτεύουσα κατά τη επιστροφή προς Πειραιά έχει επιφέρει μια χαώδη κατάσταση.

 

Οι λόγοι είναι ότι το πλοίο «Άκουα Σπίριτ» και το «Άκουα Τζιούελ» είναι ακινητοποιημένα λόγω του ότι η «ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΠΑΙΡΕΙΑ (sic) ΛΕΣΒΟΥ Α.Ε.» πνέει τα λοίσθια και το «Άρτεμις» ως «πασπαρτού» πλοίο, ταξιδεύει στις Σποράδες, χωρίς να έχουν προβλεφθεί εγκαίρως από τις αρμόδιες αρχές οι όποιες λύσεις κάλυψης των κενών αυτών που δημιουργήθηκαν.

 

Οι εκκλήσεις, προτάσεις και τα υπομνήματα τοπικών αρχών και φορέων του κυκλαδικού συμπλέγματος έπεσαν στο κενό και δεν βρήκαν καμία ανταπόκριση από τον αρμόδιο υπουργό κ. Δρίτσα με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα η «ομηρεία» και η ταλαιπωρία των επιβατών για να μετακινηθούν εντός του ίδιου νομού να συνεχίζεται χωρίς καμία ορατή προοπτική αποκατάστασης μιας αξιοπρεπούς επικοινωνίας μεταξύ των νησιών που αποτελεί εν τέλει και βασικό δικαίωμα.

 

Επειδή την Πέμπτη 18.6.2015 συνεδριάζει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με μοναδικό θέμα τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια και με το ερώτημα της ενδεχόμενης κήρυξης της εταιρείας «ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΠΑΙΡΕΙΑ ΛΕΣΒΟΥ Α.Ε.» έκπτωτης από την υπ’ αριθ. 83/2009 σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας για την εξυπηρέτηση των δρομολογιακών γραμμών α) ΣΥΡΟΣ- ΚΥΘΝΟΣ-ΚΕΑ-ΛΑΥΡΙΟ και επιστροφή, β) ΣΥΡΟΣ-ΠΑΡΟΣ-ΝΑΞΟΣ-ΙΟΣ-ΣΙΚΙΝΟΣ- ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ-ΚΙΜΩΛΟΣ-ΜΗΛΟΣ και επιστροφή, γ) ΣΥΡΟΣ-ΠΑΡΟΣ-ΣΕΡΙΦΟΣ- ΣΙΦΝΟΣ-ΚΙΜΩΛΟΣ-ΜΗΛΟΣ και επιστροφή, δ) ΣΥΡΟΣ-ΤΗΝΟΣ-ΑΝΔΡΟΣ και την επιστροφή, κατάπτωση εγγυητικής επιστολής και επιβολή κυρώσεων, και

 

Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση στηλίτευε την ακτοπλοϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ενώ τώρα ως κυβέρνηση ακολουθεί τις ίδιες τακτικές αφήνοντας ακάλυπτους τους Κυκλαδίτες, ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Για ποιους λόγους έμειναν οι Κυκλάδες φέτος εντός της θερινής σεζόν χωρίς ενδοκυκλαδικά δρομολόγια και δεν εισακούστηκαν οι έγκαιρες προειδοποιήσεις και προτάσεις των αρχών και των φορέων της περιοχής ;

2. Με ποιες συγκεκριμένες λύσεις και σε ποιο χρονοδιάγραμμα σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το σοβαρό πρόβλημα των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων ;

 

Αθήνα, 18.06.2015

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Αμυράς Γεώργιος – Β΄ Αθήνας